
On Wednesday, March 4, 2020, FTA hosted a webinar on two newly-announced funding opportunities, the Safety 
Research and Demonstration Program and the Bus Operator Compartment Redesign Program. Information 
regarding the Bus Operator Compartment Redesign Program is listed below. For information regarding the Safety 
Research and Demonstration Program, please click here.

Bus Operator Compartment Redesign Program 
Webinar Questions and Answers 

Question: What entities are eligible applicants for the Bus Operator Compartment Redesign Program 
(BCP)?

Answer: Section C.1 of the Notice of Funding Opportunity (NOFO) for the BCP includes a complete 
list of eligible applicants. Any application for the BCP must include a transit agency and a transit vehicle 
manufacturer as part of the project team.

Question: Can a single proposal be a complete rework of a bus operator workstation answering all the 
design objectives?

Answer: Yes, please reference Section C.2 of the NOFO for project eligibility.

Question: Are technology solutions within the redesign of the bus operator compartment acceptable 
elements for the program? 

Answer: The intent of the opportunity is for innovative solutions to address bus operator assaults, as well as 
other objectives. This does not limit technology solutions as the primary driver. Proposed solutions do not 
have to be limited to existing statutes. Please see Section D.2 subsection (j) of the NOFO for further details.

Question: Can capital elements be included in the proposal for the research program? 

Answer: Yes, costs can be incurred for equipment for the program, but they must be for the purpose of 
conducting research and validating the effectiveness of solutions. See OMB Circular 6100.1E section 4 for 
additional details.

Question: Can indirect costs be considered a cost share element?

Answer: See OMB Circular 6100.1E under Financial Management for a list of what costs are eligible and what 
are not.

Question: Can staff time not reimbursed by the grant be considered a cash match?

Answer: Yes, employee time can be used as cost share. See OMB Circular 6100.1E under Financial 
Management for further details.

The contents of this document do not have the force and effect of law and are not meant to bind the public in any way. This 
document is intended only to provide clarity to the public regarding existing requirements under the law or agency policies. 
Grantees should refer to applicable regulations and statutes referenced in this document

https://www.transit.dot.gov/funding/applying/notices-funding/safety-research-and-demonstration-program-2020-notice-funding
https://www.transit.dot.gov/funding/applying/notices-funding/redesign-transit-bus-operator-compartment-improve-safety
https://www.transit.dot.gov/research-innovation/safety-research-and-demonstration-program



