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Dear Mr. Wurglitz: 

Your letter to Acting Administrator K. Jane Williams concerning the treatment of rolling stock 
car body shells under the Federal Transit Administration's Buy America regulation was 
forwarded to my office for a response. 

You asked FTA to reaffirm the guidance contained in a letter dated December 7, 2007, from 
then-FTA Administrator James Simpson, advising recipients and manufacturers that the 
inclusion of car body shells in FTA's 2007 Buy America Final Rule did not change the status 
quo for transit vehicle manufacturers who account for tubular steel and other items listed in 
Appendix B of the Final Rule as "components" in their Buy America calculations. In that letter, 
Administrator Simpson acknowledged that manufacturers who construct bus shells using 
traditional methods and materials (e.g., structural steel tubes, aluminum extrusions, exterior 
panels and interior trim, flooring, and floor coverings), may continue to treat those items as 
separate vehicle components. 

This letter confirms that the December 7, 2007 letter remains in effect and has not been 
rescinded. I also note that the Fixing America's Surface Transportation Act (Pub. Law 114-94) 
(FAST Act) amended 49 U.S.C. § 5323 by adding paragraph (j)(5), which states that if rolling 
stock frames or car shells are not produced in the United States, the cost of the steel or iron 
produced in the United States and incorporated in the rolling stock frame or car shell may be 
included in the cost of domestic content, provided that the average cost of the vehicles under that 
procurement is more than $300,000. 

I also note that under the FAST Act's methodology, although the domestic content of the 
component might meet or exceed the applicable thresholds under 49 U.S.C. § 5323(j)(2)(C)(i), 
49 C.F.R § 661.11(g) of FTA's Buy America regulation requires the component to be 
manufactured in the United States in order for the entire value of the component to be treated as 
of domestic origin. Absent domestic manufacturing activities, only the material costs of the 
reimported steel or iron may be included in the vehicle's domestic content calculation. 
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I trust this responds to your request. If you have any additional questions, please do not hesitate 
to contact Laura Ames at (202) 366-2743. 

Sincerely yours, 

Dana Nifosi 
Acting Chief Counsel 

cc: Cecelia Comito 
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Miles & Stockbridge, P.C. 
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Rockvilie, Maryland 20850 

Dear Mr. Wurglitz: 

Thank you for your letter dated November 15, 2007, seeking clarification of the Federal 
Transit Administration's (FTA) Buy America Final Rule published on September 20, 
2007 (72 Fed Reg 53688) Specifically, you asked whether the inclusion of "car body 
shells" in the modified Appendix B to section 66111 (Typical Components of Buses) 
alters the status quo with regard to the construction and final assembly processes of 
rolling stock. 

Let me reassure you that it was not the intent of FTA to alter final assembly requirements 
or the methods by which domestic and non-domestic content are calculated. Based on 
the comments received in response to the November 30, 2006, Supplemental Notice of 
Proposed Rulemaking (71 Fed. Reg. 69412), FL'A decided to continue to implement the 
final assembly requirements as desciibed in PTA's March 18, 1997, Dear Colleague letter 
and ratified by Congress in section 3035 of the Transportation Equity Act for the 2151 
Century (TEA-21) Pub. L. 105-178). The Final Rule noted that a few minor additions 
were made to Appendix B to reflect industry practices since the 1997 Dear Colleague was 
issued, such as the use of smgle-piece fiberglass bus shells, but for those manufacturers 
who construct bus shells using traditional methods and materials (e.g., structural steel 
tubes, aluminum extrusions, exterior panels and intenor trim, floonng, and floor 
coverings), FTA retained those components in the revised Appendix B and vehicle 
manufacturers may continue to account for them as separate vehicle components 

Thank you for the opportunity to clarify this matter. Please do not hesitate to contact me 
directly at (202) 366-4040, if I may be of further assistance. 

Sincerely, 


