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Question 1: Why do I need to create a Public Transportation Agency Safety Plan if my 

public transportation system is already safe? 

Answer:    Congress mandated that each operator of a public transportation system draft and 

carry out a Public Transportation Agency Safety Plan because in recent years, there have been 

several major transit accidents that resulted in fatalities, injuries, and significant property 

damage. Congress provided FTA with the authority to develop a rule to implement this 

requirement through Section 20021 of the Moving Ahead for Progress in the 21st Century 

(MAP-21) Act, which is codified at 49 U.S.C. § 5329(d) and was reauthorized in the Fixing 

America’s Surface Transportation (FAST) Act. 

 From 2004 to 2013, the National Transportation Safety Board reported on nine transit accidents 

that, collectively, resulted in 15 fatalities, 297 injuries, and over $30 million in property 

damages.  During that same period, transit agencies reported over 40,000 incidents, 

approximately 2,000 fatalities, and over 76,000 injuries to FTA’s National Transit Database. 

 

Question 2: What is the relationship between the Public Transportation Agency Safety 

Plan and the National Public Transportation Safety Plan? 

Answer:  The relationship between Public Transportation Agency Safety Plan and the National 

Public Transportation Safety Plan is rooted in the requirement that operators of public 

transportation systems establish safety performance targets based on safety performance criteria 

set by FTA.  Pursuant to 49 U.S.C. § 5329(b)(2(A), FTA’s National Public Transportation Safety 
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Plan must include “safety performance criteria for all modes of public transportation,” and in 

accordance with 49 U.S.C. § 5329(d)(1)(E), transit agencies must include in their Public 

Transportation Agency Safety Plans “performance targets based on the safety performance 

criteria.” 

In the proposed National Public Transportation Safety Plan, FTA  would establish four safety 

performance criteria:  (1) Fatalities, (2) Injuries, (3) Safety Events, and (4) System Reliability.  

In each Public Transportation Agency Safety Plan, transit agencies would have to set 

performance targets based on these four criteria.  After establishing their safety performance 

targets, transit agencies would have to make them available to States and Metropolitan Planning 

Organizations (MPO) to assist States and MPOs in the planning process. 

 

Question 3: How would FTA ensure compliance with the Public Transportation Agency 

Safety Plan Rule? 

Answer:  Under the proposed rule, on an annual basis, a transit agency or State would be 

required to certify its compliance with this rule.  In addition, FTA is proposing to ensure 

compliance with the Public Transportation Agency Safety Plan Rule through its existing 

Triennial Review and State Management Review processes.  FTA conducts these oversight 

reviews triennially, and although they are less exacting than audits, FTA uses them to review 

transit agencies’ compliance with a wide range of Federal laws and regulations.  FTA intends to 

add safety as an issue area that it will examine during these reviews.  If FTA identifies any areas 

of non-compliance, FTA can direct transit agencies to take corrective action, or it can take other 

appropriate measures, as necessary, up to and including “the most severe.” 

 

Question 4: Would each operator of a public transportation system need to implement a 

Safety Management System (SMS)? 

Answer:  Yes, FTA is proposing to require each operator of a public transportation system to 

implement SMS.  FTA proposes to define the term “operator of a public transportation system” 

to mean “a provider of public transportation as defined under 49 U.S.C. § 5302(14), and which 
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does not provide service that is closed to the general public and only available for a particular 

clientele.”  The rule would apply to the majority of FTA’s recipients and subrecipients, but it 

would not apply to those that do not provide open-door public transportation service, such as 

recipients of FTA’s Enhanced Mobility of Seniors and Individuals with Disabilities Formula 

Program at 49 U.S.C. § 5310 that only serve a particular clientele, including certain churches and 

some non-profit organizations.  The rule also would not apply to educational institutions that 

receive research funds under 49 U.S.C. § 5312. 

To reduce the administrative, financial, and regulatory burdens on small public transportation 

providers, which FTA proposes to define as recipients and subrecipients that have one hundred 

or fewer vehicles in revenue service and do not operate rail fixed-guideway public transportation 

systems, FTA is proposing to require States to draft and certify Public Transportation Agency 

Safety Plans on their behalf.  However, each small public transportation provider may opt to 

draft or certify their own safety plans upon notification to the State, but if they are drafted and 

certified by a State, then the transit agency would be required to carry out and implement the 

plan including all SMS-related activities.  Each transit agency is in the best position to identify 

safety hazards and evaluate safety risks within their own unique systems.  FTA notes that SMS is 

an inherently scalable system and that it can be tailored to meet the unique needs of smaller 

agencies.  FTA intends to provide SMS templates, guidance documents, and technical assistance 

to States and transit agencies to assist with this process. 

 

Question 5: If I am a State Department of Transportation, what do I have to do in terms of 

Public Transportation Agency Safety Plans? 

Answer:  In accordance with 49 U.S.C. § 5329(d)(3), FTA is proposing to require States to draft 

and certify Public Transportation Agency Safety Plans on behalf of all small public 

transportation providers, recipients and subrecipients of financial assistance under FTA’s Rural 

Area Formula Program at 49 U.S.C. § 5311, and recipients and subrecipients of FTA’s Enhanced 

Mobility of Seniors and Individuals with Disabilities Formula Program at 49 U.S.C. § 5310 that 

operate public transportation systems.  However, each of these transit providers may opt to draft 

or certify their own Public Transportation Agency Safety Plans upon notification to the State.  
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FTA intends to provide Public Transportation Agency Safety Plan and SMS templates, guidance 

documents, and technical assistance to States and transit agencies to assist with this process. 

Additionally, each operator of a public transportation system must provide the State in which 

they operate with their safety performance targets to assist the State and Metropolitan Planning 

Organizations (MPO) to assist States and MPOs in the planning process. 

Finally, FTA is proposing to require State Safety Oversight Agencies to review and approve each 

Public Transportation Agency Safety Plan of rail transit agencies that are subject to their 

jurisdiction and not regulated by the Federal Railroad Administration. 

 

Question 6: Will FTA provide any financial assistance to support the drafting, certification, 

and implementation of Public Transportation Agency Safety Plans? 

Answer:  Congress did not create a separate, stand-alone FTA funding program to support the 

drafting, certification, and implementation of Public Transportation Agency Safety Plans.  

However, these activities may be eligible for FTA financial assistance through various programs 

under 49 U.S.C. Chapter 53, such as FTA’s existing Planning Program at 49 U.S.C. § 5305, 

Urbanized Area Formula Program at 49 U.S.C. § 5307, Rural Area Formula Program at 49 

U.S.C. § 5311, State of Good Repair Program at 49 U.S.C. § 5337, and Bus and Bus Facilities 

Formula Program at 49 U.S.C. § 5339. 


